11.4. 2019

Po več kot treh letih dela na zakonodajnem področju je Evropski akt o dostopnosti (EAA) prešel svojo zadnjo oviro. V torek, 9. 4. 2019, je Svet Evropske unije potrdil sporazum o dostopnosti blaga in storitev iz novembra 2018. Evropski parlament je to storil že 13. marca letos. Vsebino direktive je zdaj treba vključiti v nacionalne zakonodaje in evropske standarde.

“Danes se je pričelo novo poglavje glede EEA”, je dejal Wolfgang Angermann, predsednik Evropske zveze slepih (EBU). “Ključnega pomena je, da vse države članice EU to fazo jemljejo zelo resno in zagotovijo, da bo akt izpolnil in upravičil svoje obljube o bolj dostopnih izdelkih in storitvah za 30 milijonov slepih in slabovidnih Evropejcev.”

Zdaj imajo države članice EU na voljo tri leta, da določbe Evropskega akta o dostopnosti vključijo v svoje nacionalne zakonodaje. Hkrati bo Evropska komisija določila zahteve glede dostopnosti in razvila standarde za podporo pri izvajanju določb. Evropska zveza slepih bo pri tem ves čas spremljala delo ključnih organov oz. posameznih inštitucij in zagovarjala rešitve, ki so v interesu slepih in slabovidnih potrošnikov.

Akt nalaga državam EU, da zagotovijo dostop do široke palete blaga in storitev na evropskem trgu. Sem sodijo računalniki, pametni telefoni, avtomati za nakup vozovnic in prijave v čakalne vrste, usmerjevalniki, televizijski sprejemniki, bankomati in bančne storitve,  mediji za pomoč v sili, e-trgovina, televizijske aplikacije, e-bralniki in e-knjige. Evropska zveza slepih si je za izčrpen in vpliven akt prizadevala vse od leta 2015.


Prijava v EIS
Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

Počitniške kapacitete

eBralec – sintetizator govora

REVIJA RIKOSS

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

koledar

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

Sledite nam