08.3. 2019

Svetovna zveza slepih skupaj z Združenimi narodi obeležuje današnji dan žena, ki letos poteka pod geslom Mislimo enako, gradimo pametno, ustvarjajmo za spremembe. Letošnji dan žena se osredotoča na inovativne načine, s katerimi lahko prispevamo k večji enakopravnosti spolov in opolnomočenju žensk, zlasti na področju socialne varnosti, dostopa do javnih storitev in trajnostne infrastrukture.

Slepe in slabovidne ženske in dekleta, ki po zadnjih podatkih predstavljajo 55 % svetovne populacije, so deležne različnih oblik diskriminacije, ki se nanašajo na njihove temeljne človekove pravice. Največkrat gre za spolno diskriminacijo  in diskriminacijo, povezano z njihovo invalidnostjo. Pogosto so zanemarjane in izpostavljene spolnemu nasilju in izkoriščanju.

Svetovna zveza slepih zato države poziva, da izpolnijo svoje obveznosti in zaščitijo ter spoštujejo pravice žensk, zlasti slepih in slabovidnih. Ob mednarodnem dnevu žena poziva vse države, agencije Združenih narodov, razvojne partnerje in civilno družbo, naj pravice žensk z invalidnostjo vključijo v svoje razvojne načrte, programe in politiko. Državne vlade naj sprejmejo potrebne ukrepe, ki bodo zagotavljali spolno enakopravnost in druge temeljne pravice žensk.