05.6. 2018

Da bi opozorili na obstoj skupine ljudi, ki vidimo zelo slabo, ali sploh ne, je prvi teden junija vsako leto posvečen slepim in slabovidnim.
Ljudje imamo različne težave, ki jih lahko rešimo sami, ali s pomočjo drugih oseb. Katere so rešljive na prvi in katere na drugi način je najboljše ugotoviti s pogovorom s konkretno osebo v danem položaju. Tako je pomembno, da našo težavo opazijo drugi, ki pristopijo in nam ponudijo pomoč. Ravno tako je pomembno z naše strani dati jasno sporočilo kakšno pomoč želimo, oziroma je ne potrebujemo.

Naša Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ima v tem primeru nalogo spremljati spremembe zakonodaje in predlagati ustreznejše rešitve, če opazimo pomanjkljivosti. Trenutno se osredotočamo na ustreznejše uvajanje Zakona o osebni asistenci, ki bi lahko našim članicam in članom zelo olajšal življenje, a bojimo se, da bo za to potrebno še nekaj sprememb. Želimo vsaj ohraniti nivo olajšav, medtem, ko se zakonodaja mnogokrat nagiba v nasprotno stran. Tudi jemanje volil in daril invalidskim organizacijam v obliki nepremičnin s strani države je nekaj, čemur močno nasprotujemo. Tako si bomo tudi v naprej prizadevali povrniti sodno odvzeta gozdna in kmetijska zemljišča posestva Doma oddiha Okroglo v našo last, kot so že bila.

Slepi in slabovidni res potrebujemo prilagoditve in pomoč pri nekaterih opravilih, a kljub temu želimo živeti družbeno dejavno in doprinašati k skupni rasti kakovosti življenja vseh v naši državi in tudi širše.

Na koncu naj zaželim vsem članicam in članom dejavno in zadovoljno življenje vse leto in ne samo v tednu posvečenim nam.
Matej Žnuderl, Predsednik ZDSSS

uporabnik bele palice, v ozadju je taktilni vodilni sistem (ttvs)

Številne aktivnosti na Medobčinskih društvih slepih in slabovidnih (MDSS) v času tedna slepih in slabovidnih

V okviru dobrodelne in rekreativne akcije Zveze LIONS klubov Distrikt 129, Tečem, da pomagam, ki je potekal dne 2.6.2018 MDSS Celje sodeluje s predstavitveno stojnico – prikaz tehničnih pripomočkov, brajeve pisave, hoje z belo palico, itd. Poudarek je bil na osveščanju javnosti o odnosu do slepih in slabovidnih glede na njihove posebne potrebe.

MDSS Kranj bo v okviru tedna slepih izvedlo dva dogodka:
– dne 2.6.2018 je v okviru izvajanja posebnih socialnih programov potekalo tradicionalno srečanje članstva s spremljevalci in svojci. Srečanje je potekalo v Domu oddiha ZDSSS na Okroglem.
– dne 7.6.2018 pa bo v Prešernovem gledališču Kranj potekala prireditev v počastitev 70-letnice delovanja društva.

Na MSDD Ljubljana v teh dneh organizirajo pred poletjem zaključno srečanje skupine žensk – Skupine za samopomoč.

MDSS Maribor bo med 1. in 4.6.2018 izvedel seminar za starejše kasneje oslepele člane v Domu oddiha ZDSSS v Izoli. Povabili so defektologinjo Sonjo Pungartnik, tiflopedagoginjo, Evo Škrlec in psihologa Braneta Buta. Slepim in slabovidnim bodo predstavili posebne socialne programe na državni in lokalni ravni, pravice in ugodnosti glede na ostanek vida, tehnične pripomočke (brajeve ure, govoreče ure, tehnice, telefone, pikice za označevanje, pripomočke v gospodinjstvu,…), izvedli bodo družabno popoldne in se pogovarjali o življenju pred in po izgubi vida, teoretično in praktično osnove mobilnosti in orientacije.

MDSS Novo mesto bo poleg rednih aktivnosti z Občino Črnomelj v sredo, 6.6.2018, organiziralo in izvedlo redno letno aktivnost z imenom »Hočemo, znamo, zmoremo: člani društva se predstavimo občanom« (mimoidoči, šolarji,…) s svojim življenjem in delom. Z brajevo pisavo bodo pokazali, kako pišejo in berejo slepi in slabovidni, imeli bodo nekaj najosnovnejših tehničnih pripomočkov, ki so nepogrešljivi v življenju na vidu prizadetih oseb.

Na MDSS Murska Sobota v teh dneh med 7. in 10.6.2018 v Domu oddiha ZDSSS v Izoli izvajajo posebne socialne programe orientacije in mobilnosti, usposabljanje slepih in slabovidnih za gospodinjstvo. Tečaj »Pozdrav soncu in morju« bo ciljan na aktivno življenje oseb z okvaro vida v vsakdanjem življenju.

MDSS Ptuj skupaj s Šahovskim klubom Ptuj 9.6.2018 organizira memorial Andreja Peršuha 9.6.2018 (v prostorih kluba).

Združenje prijateljev slepih Slovenije bo ob obletnici njihovega delovanja oziroma ustanovitve organiziralo prireditev s kulturnim programom, ki bo potekala 7.6.2018 ob 11. uri v Celju v prostorih Kajak kanu kluba.


Prijava v EIS
Dobrodelnost

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim. Uporabite sledeč obrazec.
KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

Počitniške kapacitete

eBralec – sintetizator govora

REVIJA RIKOSS

PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

koledar

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

Sledite nam