08.5. 2018

Ob oslepitvi je imel Martin Močnik dve možnosti. Smiliti se samemu sebi ali pa sprejeti življenje in ga polno živeti, sprejel je slednje.
S pomočjo psa vodnika za slepe osebe – Bibe in Bibinega inštruktorja Marka Bručana si je Martin zadal cilj, da bo preden bo pristal v popolni temi prehodil pot Camino de Santiago.
Martin je upokojenec, star 55 let, ki je pred 10 leti oslepel zaradi prepozno odkrite hude sladkorne bolezni. Na eno oko je popolnoma slep, na drugem očesu ima ohranjenega 2% vida, kar v praksi pomeni, da registrira svetlobo in premike direktno pred nosom. Zdravniki so mu napovedali v prihodnosti popolno izgubo vida.
S psičko vodnico Bibo sta se na pot podala v sredo, 18. aprila v Saint Jean Pied de port, nadaljevala sta čez Pireneje po celotnem Iberskem polotoku, danes (8.5.) zvečer pa bosta, po 790 km, prispela do Santiaga de Compostele. V Slovenijo bosta prispela v torek, 15. maja.

Martin Močnik in pes vodnik Biba na poti Camino de Santiago

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA SLEPIM IN SLABOVIDNIM