29.5. 2018

V četrtek, 10.5.2015 je v Mestni knjižnici Zagreb potekalo mednarodni strokovni posvet o Marakeški pogodbi, ki so ga organizirale Hrvaška knjižnica za slepe, Hrvaška zveza slepih in Hrvaško društva knjižničarjev.

Cilj srečanja je bil obdelati temo iz vseh vidikov: pravnega, aktivističnega, strokovnega in uporabnega. Z Marakeško pogodbo in njeno uveljavitvijo v praksi bi se povečal pretok informacij, povečala bi se produkcija in omogočila menjava dostopnih formatov v korist osebam, ki jim standardni tisk ni dostopen.

Na srečanju so bili poleg domačih predavateljev prisotni tudi strokovnjaki iz tujine: Karen Keninger, ravnateljica nacionalne knjižnične službe za slepe in druge invalidne osebe v Kongresni knjižnici v Washingonu, David Hammerstein, nekdanji član Evropskega parlamenta, ki je bil aktivno sodeloval na pogajanjih za sporazum in ratifikacijo Marakeške pogodbe, ter Luc Maumet, informaciski strokovnjak, ki dela v ABC konzorciju (Accessible Book Consortium) pri WIPO-u (World Intellectual Property Organization).

Med poslušalci je bilo veliko predstavnikov iz različnih knjižnic ter drugih ustanov, ki na kakršen koli način nudijo pomoč osebam, ki ne morejo brati standardnega tiska. Poleg hrvaških kolegov so bili prisotni tudi kolegi iz Bosne in Hercegovina, Črne Gore in Slovenije.

vir:

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA SLEPIM IN SLABOVIDNIM