22.1. 2018

Evropski parlament je 18.1.2018 z veliko večino glasov podal priporočilo o odobritvi sklenitve Marakeške pogodbe o olajšanem dostopu do objavljenih del za slepe in slabovidne osebe ter osebe z drugimi motnjami branja. Za je glasovalo 594 poslancev, proti jih je bilo osem, 25 se jih je glasovanja vzdržalo.

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je ob tem podal naslednjo pisno izjavo:

»Kako je mogoče, da pravica do branja v 21. stoletju še vedno ni zagotovljena vsem ljudem? Izredno smo lahko zaskrbljeni in celo zgroženi ob podatku, da je slepim in slabovidnim v razvitih državah v dostopnih oblikah na voljo samo 5 % vseh objavljenih knjig, v državah v razvoju pa manj kot 1 %. Očitno se ob tem pozablja, da je pravica do branja neločljivo povezana s pravico do izobraževanja, ki je temeljna človekova pravica. S tem ko se zavlačuje z implementacijo Marakeške pogodbe smo tako vsak dan korak dlje od enakopravnosti, ki bi morala biti nekaj samoumevnega!

Skrajni čas je, da to spremenimo, zato podpiram priporočilo, da se čimprej odobri sklenitev Marakeške podobe in ob tem pozivam države članice k čim bolj celoviti implementaciji v praksi. Nekatere slovenske invalidske organizacije so namreč že izrazile skrb, da bi lahko pri implementaciji v slovensko zakonodajo prišlo do sprememb, ki bi trenutno stanje morebiti celo poslabšale (npr. uvedba morebitnega ekonomskega nadomestila za založnike). To nikakor ne smemo dopustiti. Opozarjam tudi na to, da so za celovito implementacijo potrebna tudi ustrezna finančna sredstva, saj bo brez tega težko pričakovane spremembe v vsakdanjem življenju težko uresničiti.«

Vir: http://www.igorsoltes.eu/si/delo-v-parlamentu/plenarna-zasedanja/korak-blizje-sklenitvi-marakeske-pogodbe-o-olajsanem-dostopu-do-objavljenih-del-za-slepe-in-slabovidne-osebe?item=1581

Zadnje objave

SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA SLEPIM IN SLABOVIDNIM