07.6. 2017

V soboto, 3.6.2017 je v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih potekalo 26. državno tekmovanja v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju za slepe in slabovidne.

Tekmovalo se je v treh kategorijah: V prvi kategoriji so tekmovali trije člani in članica, ki so se učili brajice v katerikoli redni šoli za slepe – v času rednega izobraževanja in sicer iz MDSS Murska Sobota, Maribor, Celje in Ptuj. Prvo mesto je zasedel Andrej Kukovec, drugi je bil Sebastijan Kamenik, tretja je bila Suzana Gačnik, četrti pa Silvo Malek.

V drugi kategoriji je bila prijavljena tekmovalka Darja Ter iz MDSS Maribor. To je kategorija, kjer  tekmujejo tisti, ki so se naučili brajice v okviru izvajanja programa socialne rehabilitacije in na drugih tečajih – po koncu rednega šolanja.

V tretji kategoriji sta tekmovali tekmovalki, ki sta usposobljeni za branje in pisanje s pomočjo računalniške opreme (računalniške tipkovnice in brajeve vrstice), ne glede na to, kje so se naučile brajice in sicer  je prvo mesto zasedla Silva Pregl iz MDSS Ptuj, drugo pa Irena Mihelj iz MDSS Nova Gorica.

Vsak tekmovalec oz. tekmovalka iz vseh skupin je bral 2-minutni leposlovni tekst v brajici. Nato je pisal krajši leposlovni tekst po nareku na brajev pisalni stroj, ali na računalniško tipkovnico.

Tekmovanje si je prišla ogledat tudi pesnica, prevajalka, keramičarka Ifigenija Simonović, predsednica PEN a. Predstavila je pesnika Saamirja Abdulaha Sayegh iraškega pesnika, novinarja in prevajalca, borca za človekove pravice, ki od februarja 2016 pod mednarodno zaščito prebiva v Ljubljani. Njegovo poezijo iz pesniške zbirke Tavajoči popotnik v njenem prevodu so letos brali tekmovalci.

Zadnje objave