14.2. 2017

Sodišče Evropske unije (SEU) je danes, 14. februarja 2017, objavilo odločitev glede Marakeške pogodbe za slepe in slabovidne.

Odločitev Sodišča Evropske unije o Marakeški pogodbiEU mora pogodbo ratificirati v najkrajšem času.

Pogodba Združenih narodov, ki omogoča izjeme v pravilih avtorskih pravic za knjige za slepe in slabovidne, je začela veljati septembra lani, vendar pa je EU še vedno ni ratificirala, zaradi peščice števila držav članic, ki ratifikacijo blokirajo v Svetu. Sodišče Evropske unije je odločilo, da ima EU izključno pristojnost za ratifikacijo te pogodbe, kar pomeni, da ni potrebno čakati na odobritev posameznih držav članic. Evropski parlament trenutno pripravlja zakonodajni sveženj za implementacijo pogodbe v zakonodajo EU.

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes pozdravlja odločitev Sodišča Evropske unije in je ob tem dejal:

“Pred letom dni je Evropski parlament sprejel resolucijo, s katero je izrazili globoko ogorčenje nad tem, da Evropska unija zaradi blokade nekaterih držav še vedno ni ratificirala Marakeške pogodbe. Pravica do branja, do izobraževanja, informiranja in družbene  vključenosti mora biti dostopna vsem, zato je današnja odločitev Sodišča z vidika čimprejšnje ratifikacije pomemben mejnik.”

Poročevalec Skupine Zelenih/ESZ Max Andersson je ob tej odločitvi dejal:

“Pozdravljamo odločitev Sodišča EU, ki v tem primeru potrjuje izključno pristojnost Evropske unije. EU mora nemudoma ukrepati in ratificirati Marakeško pogodbo, da bodo njeni državljani v najkrajšem možnem času lahko deležni njenih prednosti. Pogodba in današnja odločitev Sodišča lahko pomagata dostopati milijonom slepih in slabovidnih po vsem svetu do knjig v njim dostopni obliki.«

Vir: http://www.igorsoltes.eu/si/aktualno?item=1294