05.5. 2015

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) je v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih (KSS) organizirala natečaj za najlepšo tipno slikanico Skrivnosti tipanja.

Tipne slikanice ali tipanke so knjige, v katerih je besedilo obogateno s taktilnimi predstavitvami, ki slepim in slabovidnim otrokom pomagajo osmisliti besedilo. Tipne slike je mogoče raziskovati in zaznati s tipom, pogosto pa vključujejo tudi elemente, ki spodbujajo uporabo preostalih čutil (npr. sluh, voh). Tako spodbujajo slepe in slabovidne otroke k raziskovanju in učenju ter jim ponujajo vir idej in zabave.

Strokovna komisija v sestavi, doc. dr. Aksinja Kermauner, specialna in rehabilitacijska pedagoginja ter pisateljica, Boštjan Vogrinčič, redaktor knjig v brajici na Projektu KSS ter Karolina Doltar, strokovna sodelavka na področju motenj branja na Projektu KSS, se je sestala 16.4.2015 na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Pri izboru najlepše tipanke so bili člani komisije pozorni na celotno podobo slikanice, povezavo zgodbe s tipno sliko, izvedbo tipne slike ter na obliko zapisa besedila v črnem tisku in brajici. Avtorji prispevkov so pokazali veliko mero inovativnosti in kreativnosti, v izdelavo tipank pa so vložili ogromno mero truda in domišljije. Odločitev o nagrajencih zato ni bila lahka, a komisija je nagradila naslednje prispevke:

1. nagrada: Kdo zna reči R: Terezija Tabor in Maja Kiš, vrtec Pedinjped
2. nagrada: Drevesa v štirih letnih časih, Ana Mohorko
3. nagrada: Kazalček tipalček se odpravi na potep, Anica Toplak
4. nagrada: Jaka in Berta pobegneta pred zimo, Maša Grča in Petra Grmek
5. nagrada: Evina gosenica, Ana Simončič

Nagrajencem iskreno čestitamo! Vsem, ki so na natečaj poslali tipno slikanico, se ob tej priložnosti iskreno tudi zahvaljujemo, saj bomo s prispelimi izdelki obogatili zbirko v naši knjižnici in razveselili številne slepe in slabovidne otroke, ki bodo rade volje segli po njih. Vse prispele tipanke bodo v drugi polovici maja tudi razstavljene v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne.


logotip 100-letnica ZDSSS
Prijava v EIS
DOBRODELNOST

logotip 100-letnica ZDSSS

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni. Del odmere od dohodnine lahko namenite slepim in slabovidnim.
Več informacij

KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH MINKE SKABERNE

logotip Knjižnice slepih in slabovidnih
Počitniške kapacitete

fotografija gradiča na Okroglem
eBralec – sintetizator govora

logotip eBralec
REVIJA RIKOSS

logotip revije Rikoss
Luč v temi

logotip oddaje Luč v temi Že več kot četrt stoletja vsako drugo nedeljo ob 19. uri na Radiu Ognjišče oddaja o življenju in delu slepih in slabovidnih, ki jo pripravlja in vodi naša članica Sonja Pungertnik
PSI VODIČI

Sklep o kriterijih za dodelitev psa vodiča slepih: SKLEP Pravilnik o vsebini preizkusa psa vodiča slepih: PRAVILNIK
SOFINANCERJI

Programe in delovanje sofinancirajo:

logo FIHO

logo Ministrstva za kulturo

logo Ministrstva za delo

logo Mestne občine Ljubljana
SPLETNA STRAN JE DOSTOPNA VSEM

logotip IZVD
Sledite nam