20.1. 2015

Pripovedovanje zgodb in branje sta pomembna dela otroštva. Slepim in slabovidnim otrokom branje knjig lahko približamo s tipnimi slikanicami. V okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih ter praznovanja 95. obletnice ustanovitve Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije smo v ta namen pripravili literarni natečaj za najlepšo ročno izdelano tipno slikanico »Skrivnosti tipanja«.

Tipne slikanice ali tipanke so knjige, v katerih je besedilo obogateno s taktilnimi predstavitvami, ki slepim in slabovidnim otrokom pomagajo osmisliti besedilo. Tipne slike je mogoče raziskovati in zaznati s tipom, pogosto pa vključujejo tudi elemente, ki spodbujajo uporabo preostalih čutil (npr. sluh, voh). Tako spodbujajo slepe in slabovidne otroke k raziskovanju in učenju ter jim ponujajo vir idej in zabave.

Vljudno vas vabimo k sodelovanju na natečaju za izdelavo najlepše tipne slikanice. Vsebino in obliko prepuščamo vaši domišljiji, tipanke pa naj bodo izdelane ob predhodnem premisleku, kako jih zasnovati, da bodo čim bolj dostopne in sporočilne za slepe in slabovidne otroke. Natečaj je namenjen vsem, ki radi ustvarjate in v izdelavi tipnih slikanic vidite izziv.

Prispele izdelke bo ocenjevala strokovna žirija. Najlepših pet tipnih slikanic bomo nagradili s knjižnimi nagradami ter jih razstavili v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne.
Natečaj za najlepšo tipno slikanico je odprt do 31. marca 2015.

Več informacij o natečaju najdete v uradnem vabilu.

Svoje sodelovanje na natečaju morate prijaviti do vključno 30. januarja s to prijavnico. S tem, ko boste prijavo oddali, se bo štelo, da ste seznanjeni z razpisnimi pogoji tega natečaja.