12.10. 2013

Med 8. in 10. oktobrom 2013 je na povabilo Študentske založbe in ZDSSS v Ljubljani gostoval eden najmočnejših glasov invalidov v evropskem prostoru, Rodolfo Cattani, ki je med drugim tudi pomemben funkcionar Evropske zveze slepih (EBU). Sodeloval je na javni razpravi na temo uveljavljanja pravic državljanov Evropske unije in med drugim poudaril, da se, kljub usmerjenemu delovanju evropskih držav in organizacij na področju invalidnosti, invalidi pri enakopravnem vključevanju v družbo še vedno soočajo s številnimi težavami. Ob tem je izpostavil, da »družba, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, ne sme dovoliti, da so pravice invalidov žrtev gospodarske.«

Rodolfo Cattani in Tomaž Wraber. Foto: Nik Rovan

Na javni razpravi je nastopila tudi sekretarka Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, Tanja Dular. Omenila je, da kljub rezom v državni proračun Direktorat ohranja sredstva na enaki ravni, torej »za enkrat pri nas ni predvidenih korenitih rezov v že pridobljene pravice invalidov.«

Rodolfo Cattani, Tanja Dular in Igor E. Bergant. Foto: Arhiv Študentske založbe

Razpravo je vodil TV urednik in voditelj Igor Bergant.
Rodolfa Cattanija je sprejel tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković in gosta seznanil z vrsto dosežkov naše prestolnice na področju dostopnosti (npr. Listina, občina po meri invalidov, priznanje EU za dostopno mesto).

Rodolfo Cattani na sprejemu pri Zoranu Jankoviću. Foto: Nik Rovan

Pri tem je poudaril, da se je največ naučil od predstavnikov invalidov, članov Sveta MOL za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir. Cattani je predstavljeno pohvalil in župana opozoril tudi na dostopnost prek spleta, ki še zlasti invalidom lahko omogoča samostojno poslovanje z občino od doma.

Rodolfo Cattani in Zoran Janković. Foto: Nik Rovan

Po sprejemu pri županu, je Rodolfo Cattani obiskal še ZDSSS, si ogledal dejavnosti naše organizacije in se zadržal v pogovoru o našem delu.

Ob svetovnem dnevu vida (10. oktober) in mednarodnem dnevu bele palice (15. oktober)