24.9. 2013

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije se je kot partnerska organizacija v mednarodnem projektu Alice udeležila AAL Foruma, ki je med 24. in 26. septembrom 2013 potekal v kraju Norrköping, na Švedskem.

AAL JP Forum je letni dogodek istoimenskega programa – AAL JP (Ambient Assisted Living Joint Programme) in posamezne partnerske države, kot gostiteljice. Združenje AAL JP spodbuja in sofinancira projektne rešitve s področja pomoči starejšim osebam pri samostojnem življenju in rešitve s področja okolja. Tudi tokratni namen foruma je bila podpora aktualnim projektom, krepitev aktivnega udejstvovanja različnih skupnosti in zagotavljanje možnosti za razpravo, inovacije, razvoj in ozaveščanje.

Projekt Alice je bil predstavljen v okviru dela A6, ki je bil posvečen rešitvam s področja izboljševanja mobilnosti za starejše z uporabo sodobnih, informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Končni produkt projekta je sistem elektronske navigacije z detekcijo in prepoznavo ovir na vnaprej označeni poti. Slepa ali slabovidna oseba bo lahko s pomočjo pametnega telefona ali tabličnega računalnika uporabljala zemljevid določene poti (npr. od Name do Mestne hiše v Ljubljani), na kateri bodo označene ovire ali interesne točke, ki bi posameznika utegnile zanimati. Uporabnik bo informacijo o oviri (npr. količku) prejel preko posebnega, govornega vmesnika in se tako varno izognil oviri in s tem morebitnemu padcu ali poškodbi.

Zaradi rešitev, ki bo lahko kmalu postala realnost, je projekt Alice vzbudil precejšnje zanimanja in prejel tudi močna podporo s strani občinstva.

Projekt je predstavila Polona Car.